اطلاعات مطلب
  • بازديدها: 4392
  • نويسنده: farabi
  • تاريخ: 21-10-1393, 13:15
0
21-10-1393, 13:15

زندیاد جواد صدیق زاده ( بوغلو جواد)

دسته بندی: مشاهیر

 

 

زندیاد جواد صدیق زاده ( بوغلو جواد)


فرزند میرزا محمد آقا ملقب به صدیق التجار معتمدالدوله
وپدر پهلوان محمود صدیق زاده،
یکی از رجال و عیاران نامی؛ که در این جا میتوان به اندکی از خدمات فراوانی که در زمان حیاتش انجام داده فهرست وار اشاره کرد
۱_ خاتمه دادن به جنگ و خونریزی مسلحانه چندین ماهه ،مابین ارامنه و مسلمانان در مراغه که در زمان خود به معظلی دردناک و مرگباری تبدیل شد بود ؛ با ریش سفیدی ، میانجیگری وتدبیر و کاریزمای خاص وحرمتی که طرفین متخاصم نسبت به وی قائل بودن سبب گردید مابین ارامنه و مسلمانان در مراغه به صلح ورفع مخاصمه گردد
۲_ پایان دادن به بدعت و جنگ و آشوبهای حیدری و نعمتی که در قرن ۱۳شمسی دوران قاجار عزاداران حسینی در قالب این دو فرقه بجدال با هم میپرداختن و در ایام محرم برخوردها شدت بیشتری هم بخود میگرفت و هرسال چند کشته و زخمی از این جدالها برجا می ماند که این اعمال به تدبیر وی تبدیل به دعوت از عزاداران وای حسین شاه حسین محله دروازه، طرفه مخاصمه به اعتبار قول وسیبیل گروئی بوغلوی جواد جهت تضمین امنیت جان مدعووین در روز سوم محرم (علمبندان) به محله قرخ ایاق خاتمه یافت و تبدیل به آیین جدیدی شد که همه ساله سوم محرم محله دروازه و عزادران محلهای دیگر شهرمان جهت برگزاری آیین شاه حسین وای حسین به محله قرخ ایاق می آمدند و نیزدرششمین روز محرم عزاداران محله قرخ ایاق ودیگر محله های شهر جهت عزاداری به دروازه میرفتند وبا حرمت و مهمانوازی میزبان مواجه می شدن که دیگر از آن بربریت ها و برادر کشی ها خبری نبود و میزبانان با احترام کامل، تکریم بزرگ وکوچک درهنگام پیشباز و قربانی احشام مقدمشان را گرامی می داشتندو هنگام خروج وبدرقه ای با شکوه به مراسم پایان می دادند البته ناگفته نماند که همان مراسم تاکنون بهمان صورت اولیه و آیینی پا برجاست اما متاسفانه بعضی بدعتها و افراطهای بر آن افزوده شده است
۳_ در زمان جنگ جهانی دوم هنگامی که لشکر اتحاد جماهیر شوروی آذربایجان و مراغه را اشغال نموده بودن زنده یاد جواد بهمراه برادران دلیرش حمید ، مجید ، عبدالعظیم ، حسین و تنی چند ازعیاران شهر را بعنوان تفنگچی متحد می کند واز ورود و اتراق و ایجاد کمپ ارتش روس به داخل شهر و چپاول ، قتل و غارت و تجاوز به اهالی شهر جلوگیری میکنند و بعنوان کفیل شهربانی مراغه در ساختمان آن اداره در داش مغازالار مستقر میکردند تا پس ازخروج ارتش شور از ایران واستقرار قوای دولتی اداره و امنیت شهر به آنان ارجاع میدهند.

اطلاعات مطلب
  • بازديدها: 36025
  • نويسنده: farabi
  • تاريخ: 9-09-1393, 22:59
0
9-09-1393, 22:59

عباسقلی اکبری (فقیر مراغه ائی)

دسته بندی: مشاهیر




عباسقلی اکبری (فقیر مراغه ائی)

 

 

 

عباسقلی اکبری فرزند درگاه قلی متخلّص به فقیر مراغه ائی در سال 1303 شمسی در روستای نوا از توابع شهرستان مراغه دیده به جهان گشود وی از ارادتمندان اهل بیت عصمت و طهارت(ع) بوده و از بنیانگذاران انجمن ادبی اوحدی به همراه "سهند" و "نشید مراغه ای" بشمار میرود و صاحب آثاری چون «جام بشارت»و «گلشن صفا» است

 

 

 

 

 

 

عکسهای بیشتر و بقیه مطلب را در ادامه مطلب ببینید

اطلاعات مطلب
  • بازديدها: 6748
  • نويسنده: farabi
  • تاريخ: 5-09-1393, 13:26
0
5-09-1393, 13:26

میرزا مهدی شکوهی مراغه ای

دسته بندی: مشاهیر



میرزا مهدی شکوهی مراغه ای



میرزا مهدی شکوهی مراغه ای از شعرای معروف مراغه در قرن سیزدهم واوایل قرن چهاردهم هجری است که به پیروی از محتشم کاشانی ترکیب بند فاخری در سیصد و چند بند به ترکی آذری سروده است ودر سن 67 سالگی از دنیا رفته است
وی در سال 1246 ق در تبریز متولد و در نوجوانی با خانواده‌اش به شهر مراغه عزیمت و در آن شهر ساکن و به شغل آئینه‌سازی مشغول گشته است؛ میرزا مهدی غزلیات شیرین و تضمینات نمکین دارد و تخلص وی شکوهی بوده است.
میرزا مهدی در دوره ای می‌زیست که در آذربایجان شعرای توانایی زیسته اند. از جمله معاصران شکوهی میتوان به حکیم لعلی، راجی، آهی، ضیاء تبریزی اشاره کرد که با آنها دوستی داشت تا جاییکه میرزا مهدی در مرگ راجی تبریزی (1291قمری) و ضیاء تبریزی مرثیه هایی سروده است.
میرزا مهدی شکوهی را می توان پیشگام ترکیب‌بند‌سرایی در آذربایجان دانست که از یک سو به ترکی آذری در این قالب مرثیه سروده است و از سوی دیگر به روایت تاریخ وقایع کربلا از ابتدا تا انتها مبادرت کرده است.

 

 

عکسهای بیشتر و بقیه مطلب را در ادامه مطلب ببینید

اطلاعات مطلب
  • بازديدها: 3120
  • نويسنده: farabi
  • تاريخ: 5-09-1393, 12:38
0
5-09-1393, 12:38

ميرزا محمود آقايي(فانی)

دسته بندی: مشاهیر


ميرزا محمود آقايي(فانی)



ميرزا محمود آقايي فرزند ميرزا محمد متخلص به فاني يكي از چهره هاي سرشناس و در عين حال گمنام مراغه مي باشد. وي در سال 1253 چشم به دنيا گشود. متاسفانه در حاليكه بيش از سه سال نداشت در يك حادثه پدر و مادر خود را از دست داده و زير نظر دايه بزرگ مي شود. در دوران كودكي تحصيلات مرسوم زمان را از اساتيد وقت در زادگاهش كسب نمود. وي در ضمن تلاش جهت تامين معاش از محضر اساتيد جهت كسب علم ودانش استفاده مي نمايد.
ميزان تحصيلات وي مشخص نيست ولي از بررسي آثار خطي كه در دو دفتر شعري از خود به يادگار گذاشته است معلوم مي گردد وي فردي شاعر مسلك و عالمي روشن ضمير بوده است. وي همچنين در علم هيئت و نجوم و فقه و اصول فردي مطلع و صاحب نظر بوده است.
ميرزا محمود در شعر فاني تخلص مي نموده است و هميشه به ائمه اطهار عشق مي ورزيده است. فاني در اواخر عمر بينايي خود را از دست مي دهد و در اشعارش به اين موضوع اشاراتي داشته است. فاني در اغلب اشعار خود با طبعي روان به نصيحت جوانان پرداخته و از مردم آزاري, آنان را بر حذر داشته و هشداري داده است كه از پس امروز فردايي هم هست. در نهايت فاني به سال 1329 در شهر مراغه دار فاني را وداع گفته و به سراي باقي شتافت

اطلاعات مطلب
  • بازديدها: 9212
  • نويسنده: farabi
  • تاريخ: 5-09-1393, 11:50
0
5-09-1393, 11:50

حاج حسین فرهادی مراغه ای

دسته بندی: مشاهیر

 

حاج حسین فرهادی مراغه ای

 



حاج حسین فرهادی مراغه ای متخلص به(فتا)که یکی از افتخارات این کشور علوی میباشند درسال 1363در شهرستان مراغه و درخانواده ای بسیار مذهبی وحسینی دیده به جهان گشود. وی دوران نوجوانی خویش را در محضر پدر بزرگش مرحوم حضرت حجه السلام والمسلمین حاج شیخ اکبر فرهادی مراغه ای(که یکی از علمای نامدار زمان خویش بودند) سپری نموده ، بعد از اینکه حاج شیخ اکبر فرهادی در سال 1377 دار فانی را وداع گفتند وی از محضر پدر بزرگوارشان جناب آقای مرتضی فرهادی(که یکی از مادحین و شعرای دلسوز اهلبیت(ع)میباشند)کسب علم وادب نموده اند ...(فتای مراغه ای) از دوران کودکی علاقه ی شدیدی به شعر وشاعری داشت، به شعرای بزرگ واهل قلم عشق می ورزید، وی از اواخر دوران کودکی شعر گفتن را شروع نموده و از اوایل دوران نوجوانی به انجمن ادبی استاد دخیل مراغه ای راه یافت ودرآنجا از محضراساتید فرهیخته ای همچون: استاد حاج میرزا حسین کریمی مراغه ای وحاج سید حبیب صدر مراغه ای کسب علم و ادب نمود

 

 

 

عکسهای بیشتر و بقیه مطلب را در ادامه مطلب ببینید

اطلاعات مطلب
  • بازديدها: 4287
  • نويسنده: farabi
  • تاريخ: 4-09-1393, 01:41
0
4-09-1393, 01:41

یادی از میرزا حسن شکوهی

دسته بندی: مشاهیر

 

 


یادی از میرزا حسن شکوهی



میرزا حسن شکوهی از آزادیخواهان و روشنفکران عصر خود در آذربایجان بود که یکی از حامیان مهم مشروطیت نیز بوده است.
این بزرگ‌مرد نیز به نوبة خود خدمات بسیار بزرگی بر فرهنگ ایران انجام داده و تمام زندگیش را وقف تعلیم و آگاهاندن مردم و مبارزه با استبداد و استعمار نموده و یکی از حامیان مهم مشروطیت بوده است.
میرزا حسن، فرزند میرزا مهدی، از آزادیخواهان و روشنفکران عصر خود در آذربایجان بود. هرچند در حجرۀ پدر در مراغه به شغل بزّازی اشتغال داشت، امّا این دلیل بر آن نمی‌شود که او از سیاست و اتفاقاتی که در اطرافش می‌افتد، بی‌خبر است.
او از فهم و خرد بهرۀ شایانی داشت. پاک طینت، خیّر و بسیار فرهنگ دوست بود. او با سرمایۀ شخصی خود، اوّلین مدرسۀ دخترانه را در سال 1325 هـ.ق. در مراغه افتتاح نمود؛ هرچند با مخالفت عدّه‌ای کج‌اندیش و متحجّر مواجه شد. او در ارتقای سطح علمی، فرهنگی مردم شهرش از هیچ عملی دریغ نداشت. مکاتباتی با مدیران روزنامه‌های حبل‌المتین، صور اسرافیل، روح‌القدس، رهنما و مساوات داشت و در این جراید، دست‌نوشته‌ها و اندیشه‌هایش را به چاپ می‌رسانید.وی در خصوص آمدن روزنامه به مراغه می‌نویسد: «روزنامه‌های زیادی در ایران انتشار یافت و مردم تمام جریده‌خوان شدند. از بازار که گذر می‌شد، تمام اصناف روز چاپار جریده در دست و می‌خواندند. عالمی داشت و برای ترقّی‌خواهان وطن حظّ‌ها می‌داد».

.
عکسهای بیشتر و بقیه مطلب را در ادامه مطلب ببینید
اطلاعات مطلب
  • بازديدها: 9230
  • نويسنده: مردشاد
  • تاريخ: 18-09-1392, 15:12
0
18-09-1392, 15:12

حاج محمد فتوحی - فتوح الملک

دسته بندی: مشاهیر

 

 

حاج محمد فتوحی - فتوح الملک

 

یکی از خانواده های فرهنگ دوست و معارف پرور شهرستان مراغه خانواده فتوحی و در راس آن مرحوم حاجی محمد فتوحی( فتوح الملک) بوده است که خدمت ارزنده ای در بسط و توسعه فرهنگ مراغه در زمان حیاتش انجام داده و بعد از فوتش فرزند ارشد آن مرحوم حاجی عیسی فتوحی( فرید الملک) که سال ها در اوایل تاسیس اداره فرهنگ ریاست افتخاری آن را عهده دار بودند به پیروی از نیات خیر خواهانه پدر در اعتلای فرهنگ مراغه زحمات و کوشش های فراوانی به عمل آورده است.

 

یکی از اقدامات مفید و ارزنده و خیرخواهانه مرحوم فتوحی تاسیس مدرسه شبانه روزی فتوحیه در سال 1302 شمسی در شهر مراغه بوده است. که سال ها با سر پرستی مرحوم فرید الملک در این شهر دایر و اطفال بی سرپرست در آن نگهداری و به تحصیل اشتغال می ورزیدند.

 

روش تعلیم در این مدرسه بدین ترتیب بود که پس از 4 سال تحصیل ابتدائی روزانه چند ساعت نیز صنایع دستی از قبیل پارچه بافی کفشدوزی خیاطی به آنها تعلیم داده می شد. هر4 نفر از محصلین در یک اطاق که مجهز به وسایل خواب و مطالعه بوده نگهداری می شدند و برای هر یک از آنها سالانه سه دست لباس داده می شد.

 

 عکسهای بیشتر و بقیه مطلب را در ادامه مطلب ببینید

 

اطلاعات مطلب
  • بازديدها: 40809
  • نويسنده: farabi
  • تاريخ: 4-08-1392, 21:21
0
4-08-1392, 21:21

نادر فرید فتحی (آیدین )

دسته بندی: مشاهیر

نادر فرید فتحی (آیدین )


استاد نادر فرید فتحی متخلص به ( آیدین )  شاعر معاصر مراغه ای در سال 1335 در مراغه متولد و موفق به کسب مدرک کارشناسی ارشد در رشته ادبیات فارسی شد.
وی در کسوت معلم و استاد دانشگاه در مدارس و دانشگاه های این شهرستان مشغول به تدریس در رشته ادبیات فارسی بود.
این شاعر مراغه ای با سرودن شعرهای بسیاری در قالب غزل، قصیده، شعر نو و سایر قالب های شعری از شعرای فعال در ادب و شعر فارسی و ترکی در استان و کشور بود.
فریدفتحی، از محضر استادان شعر این منطقه از جمله سهند و کریمی بهره مند شده و توانسته بود در جشنواره های شعر فارسی از جمله جشنواره های شعر دفاع مقدس رتبه های برتر و برگزیده را کسب کند.
وی از بنیانگذاران انجمن ادبی اوحدی در سال های پس از پیروزی انقلاب اسلامی و از اعضای فعال حوزه شعر و ادب این منطقه بود.
استاد فرید فتحی شاگردان بسیاری را تربیت نموده اند که بسیاری از آنان هم اینک در کسوت استادی در دانشگاه های منطقه به تدریس مشغول هستند
وی  پس از سال ها فعالیت در زمینه شعر و ادب فارسی و ترکی،  دوم تیرسال 1392 در سن 57 سالگی  در اثر عارضه قلبی در بیمارستان امیرالمومنین (ع) شهرستان مراغه درگذشت.
 

عکسهای بیشتر و بقیه مطلب را در ادامه مطلب ببینید
اطلاعات مطلب
  • بازديدها: 5105
  • نويسنده: farabi
  • تاريخ: 27-10-1391, 19:23
0
27-10-1391, 19:23

یادی از میرزا حسن شکوهی

دسته بندی: مشاهیر

 
 
یادی از میرزا حسن شکوهی
..
میرزا حسن شکوهی از آزادیخواهان و روشنفکران عصر خود در آذربایجان بود که یکی از حامیان مهم مشروطیت نیز بوده است.
.
.
این بزرگ‌مرد نیز به نوبة خود خدمات بسیار بزرگی بر فرهنگ ایران انجام داده و تمام زندگیش را وقف تعلیم و آگاهاندن مردم و مبارزه با استبداد و استعمار نموده و یکی از حامیان مهم مشروطیت بوده است.
.
.
میرزا حسن، فرزند میرزا مهدی، از آزادیخواهان و روشنفکران عصر خود در آذربایجان بود. هرچند در حجرۀ پدر در مراغه به شغل بزّازی اشتغال داشت، امّا این دلیل بر آن نمی‌شود که او از سیاست و اتفاقاتی که در اطرافش می‌افتد، بی‌خبر است.
.
.
او از فهم و خرد بهرۀ شایانی داشت. پاک طینت، خیّر و بسیار فرهنگ دوست بود. او با سرمایۀ شخصی خود، اوّلین مدرسۀ دخترانه را در سال 1325 هـ.ق. در مراغه افتتاح نمود؛ هرچند با مخالفت عدّه‌ای کج‌اندیش و متحجّر مواجه شد. او در ارتقای سطح علمی، فرهنگی مردم شهرش از هیچ عملی دریغ نداشت. مکاتباتی با مدیران روزنامه‌های حبل‌المتین، صور اسرافیل، روح‌القدس، رهنما و مساوات داشت و در این جراید، دست‌نوشته‌ها و اندیشه‌هایش را به چاپ می‌رسانید.وی در خصوص آمدن روزنامه به مراغه می‌نویسد: «روزنامه‌های زیادی در ایران انتشار یافت و مردم تمام جریده‌خوان شدند. از بازار که گذر می‌شد، تمام اصناف روز چاپار جریده در دست و می‌خواندند. عالمی داشت و برای ترقّی‌خواهان وطن حظّ‌ها می‌داد».
.
.
عکسهای بیشتر و بقیه مطلب را در ادامه مطلب ببینید
اطلاعات مطلب
  • بازديدها: 6960
  • نويسنده: farabi
  • تاريخ: 18-10-1391, 22:04
0
18-10-1391, 22:04

درویش اشرف مراغه‏ ای

دسته بندی: مشاهیر


 اشرف مراغه ‏ای (وفات 854 ق)،
دانشمند و شاعر، متخلص به اشرف
معروف به درویش‏ اشرف
 
از سخنوران قرن نهم هجری و از شعرای گمنام ادب فارسی می باشد و در دیباچه كلیات آثار خطی او نوشته شده است: اشرف بن الشیخ الامام السعید قدوه ارباب الحدیث ابن علی الحسین بن الحسن المراغی التبریزی.
در تذكره هایی چون نصرآبادی و آتشكده ی آذر و مجمع الفصحا و غیره نام و نشان او نیامده است ولی اوحدی در عرفات می نویسد: اشرف خیـابـانـی مـردی درویش نمـد پوش، قورچوق پیچ (نمد درازی كه دراویش دور كلاه می پیچیدند) بوده، به مردم كم آمیختی و تتبع خمسه كردی.
در «ریحانه الادب» آمده كه نام وى حسین و نام پدرش حسن و كنیه‏اش ابوعلى است. معاصر بایسنقر و پسرش سلطان‏محمد و شاه نعمت‏الله ولى و جهانشاه قراقویونلو بود.
در صحف ابراهیم مسطور است: كه مولانا سید اشرف اوقات خود را درخدمت شاهزاده پیر بوداق خان پسر جهانشاه بن قره یوسف بسر می برد و بعد از كشته شدن پیر بوداق در بغداد و به امر جهانشاه، به تبـریـز آمـد و عـزلت اختیار كرد و در وى ملازم شاهزاده پیر بوداق‏خان، فرزند جهانشاه‏خان بود و بعد از كشته شدن پیر بوداق، به تبریز آمد و در آنجا ساكن شد و به مجلس كسى نرفت. تا اینكه در سال ۸۵۴ه.ق. از این دار فانی رحلت نموده است.
 
 
صفحه قبل صفحه بعد