اطلاعات مطلب
  • بازديدها: 9584
  • نويسنده: farabi
  • تاريخ: 29-09-1389, 04:39
0
29-09-1389, 04:39

گنبد غفاريه مراغه

دسته بندی: مکانهای تاریخی

 
 
 
گنبد غفاریه مراغه
 
این گنبد نیز یکی دیگر از مزارهای پنجگانه مراغه می باشد. این بنا در قسمت شمال باختری مراغه، كنار رودخانه صافی چای واقع شده و تاریخ احداث آن در فاصله بین سال های 725 و 728 هـ. ق است. گنبد غفاریه بنایی مربع و آجری است كه بر بالای سكویی سنگی و سردابه دخمه ای عمیقی استوار می باشد.
در چهار زاویه آن ستون هایی با نقوش لوزی یخ ساخته اند. جلو خان بزرگ آن، رو به شمال دارد و پهنای طاق زیرین به جانب خاور است. هر یك از اضلاع طرفین و عقب دارای دو طاقنما و یك حاشیه مكتوب است.
در این گنبد تمامی خطوط، ریحان است. كاشی های این بنا مخلوطی از رنگ آبی دریایی و آسمانی است. رنگ حروف كتیبه ها سیاه بوده و بر متن سفید دیوار با شاخ و برگ فیروزه قرار دارند. بالای طاق نمای مركزی ایوان بزرگ، كتیبه ای سه خطی دیده می شود.
بالای درگاه بنا نیز یك كتیبه دو سطری موجود است كه به علت ساییدگی و شكستگی مفهوم نیست، ولی به نظرمی رسد كه القاب و نام صاحب بقعه است. در جلو خان بزرگ یك طاقنمای مركزی بر سر در ساخته اند كه دربالای آن دو سطر كتیبه دیده می شود
 
 
عکسهای بیشتر و بقیه مطلب را در ادامه مطلب ببینید
 
اطلاعات مطلب
  • بازديدها: 10407
  • نويسنده: farabi
  • تاريخ: 29-09-1389, 04:35
0
29-09-1389, 04:35

گنبد مدور مراغه

دسته بندی: مکانهای تاریخی


 

گنبد مدور
 
گنبد مدور دومین مزار از قبرهای پنجگانه مراغه است. این بنا برجی است مدور كه از گنبد و سقف آن چیزی بر جای نمانده و مزاری كاملا ناشناخته است . ارزش بنا در این است كه ترقی و تكامل نمای مینایی را طی دوران كوتاه میان تاریخ احداث این بنا و تاریخ ساخت گنبد سرخ نشان می دهد . بنا كه از آجر ساخته شده ، به سكوی بلندی از سنگ كه سردابی در میان دارد ، نهاده شده است .معماری‌ این‌ گنبد نیز بسیار جالب‌ توجه‌ است‌. مصالح‌ آن‌ آجر و ملاط‌ و بیشتر به‌ برج‌ دیده‌بانی‌ شبیه‌ است‌. بنا ظاهری‌ ساده‌ دارد و نظیر نوعی‌ برج‌ دفاعی‌ است‌ كه‌ فاقد تزئینات‌ می‌باشد. فقط‌ درب‌ ورودی‌آن‌ با نقوشی‌ مشابه‌ نمای‌ اصلی‌ گنبد سرخ‌ آذین‌ شده‌ است‌.
 
 
 
عکسهای بیشتر و بقیه مطلب را در ادامه مطلب ببینید
اطلاعات مطلب
  • بازديدها: 10681
  • نويسنده: farabi
  • تاريخ: 29-09-1389, 04:30
0
29-09-1389, 04:30

گنبد کبود

دسته بندی: مکانهای تاریخی

 
 
گنبد کبود
 

 

گنبد کبود

 

سومین مزار از قبرهای پنجگانه مراغه كه « قبر مادر هلاكو» نامیده  می شود برجی  كبود و زیبا به شكل منشور ده وجهی است. پهلو های این برج دارای طاق نما و حاشیه كاری و دندانه است و در كناره آن ها پایه های ستون مانندی ساخته شده است. این پایه ها مانند سطح بیرونی طاق نما ها، با تزئیناتی مركب از آجر و سفال و كاشی فیروزه ای رنگ در طرح هایی هندسی، به شكل بدیع آرایش شده اند. وجه تسمیه برج، شاید به دلیل وجود این همه كاشی فیروزه ای می باشد این برج نظیر دیگر برج های مقبره دار دو طبقه است. قسمت پایین، سرداب مخصوص دفن میت است و قسمت بالایی، اطاقی مزین به گچبری، كاشی و نوشته، می باشد. اطاق سقف بلندی دارد كه گنبد آن فرو ریخته و قسمت اعظم گچبری و تزئینات و نوشته های آن نیز از بین رفته است داخل بنا، دور تا دور زیر گنبد بر حاشیه ای پهن از گچ، با خط نسخ قسمتی از آیه اول سوره 67 قرآن كریم نوشته شده است. اندازه قبر كه منسوب به مادر هلاكو است و زیر گنبد قرار دارد، از حد معمول بزرگ تر می باشد. تاریخ بنا با توجه به نظرات مختلفی كه در مورد صحت وجود قبر مادر هلاكو، در این گنبد مطرح  است، احتمالا در فاصله سال های 582 و 652 می باشد. این برج ده متر با برج مدور فاصله دارد.  

 

 

عکسهای بیشتر و بقیه مطلب را در ادامه مطلب ببینید
اطلاعات مطلب
  • بازديدها: 9728
  • نويسنده: farabi
  • تاريخ: 14-09-1389, 18:19
0
14-09-1389, 18:19

يخچال مراديان

دسته بندی: مکانهای تاریخی

 

یخچال مرادیان

 

این اثر تاریخی و فرهنگی به دوره قاجاریه مربوط بوده و با توجه به ویژگیهای تاریخی آن با شماره23042 در فهرست آثار ملی ثبت شد.

این اثر تاریخی درزمینی به مساحت 210مترمربع با طاق جناغی آجری بنا شده و طی سالهای گذشته احیا ، مرمت و بازسازی شده است. و این بنا به نام سازنده آن مرادیان نامگذاری شده و درگذشته مكانی برای نگهداری یخ طبیعی و استفاده از آن درفصل تابستان مورد استفاده قرار می‌گرفته وهم اكنون توسط شهرداری مراغه و با نظارت سازمان میراث فرهنگی مرمت شده است.

طول، ارتفاع ، عرض و قطر این اثر تاریخی به ترتیب22،9،7،29متر ‪ بوده و می‌توان از آن برای امورفرهنگی استفاده كرد.

شهرستان مراغه با 300اثر تاریخی، فرهنگی و تپه‌های باستانی جزو10  شهرستان دارای بافت غنی تاریخی و فرهنگی در كشور محسوب می‌شود.

 

عکسهای بیشتر و بقیه مطلب را در ادامه مطلب ببینید

اطلاعات مطلب
  • بازديدها: 14481
  • نويسنده: farabi
  • تاريخ: 12-09-1389, 22:25
0
12-09-1389, 22:25

گویجه قلعه شاهکارهنری قبل از میلاد

دسته بندی: مکانهای تاریخی

 

گویجه قلعه شاهکارهنری هزاره اول قبل از میلاد در مراغه 

 

گویجه قلعه شاهکار هنری حجاری " اورارتویان " ایران زمین متعلق به هزاره اول قبل از میلاد مسیح در مراغه همواره زیبایی دیدنی و خاطره انگیز برای گردشگران بوده است.   

به گزارش ایرنا  نام این قلعه به زبان فارسی قلعه سبز بوده و احتمال می رود علت نام گذاری آن از سنگ های طبیعی سبز مایل به آبی رنگ در ضلع شمالی قلعه گرفته شده و در آن دوران از این قلعه به عنوان یک دژ دفاعی و نظامی استفاده می شد.

این قلعه در ضلع شرقی ارتفاعات کوههای گویجه قلعه مراغه واقع شده و دارای صخره های طبیعی بوده و از نادرترین قلعه های تاریخی آذربایجان شرقی با معماری صخره ای محسوب می شود.

گویجه قلعه کاملا دردل کوه حجاری شده به طوری که محوطه آن به طور کلی بر روی صفحه ای از سنگ قرارگرفته و دارای قسمت های مختلف شامل آب انبار ، راه پله های دسترسی ، سکوهای اقامت دخمه و تالار اصلی بوده و هم اکنون هم این بخش ها قابل رویت است.

از ویژگی های منحصر به فرد این قلعه مورد استفاده قرارگرفتن آن دردوران مختلف تاریخ به ویژه دوره میانی اسلامی است که دراین دوران ابنیه و متعلقاتی نیز به آن اضافه شده و گورستان مربوط به دوره سلجوقی واقع در ضلع جنوب شرقی قلعه از جمله ابنیه های اضافه شده بعد ازاحداث این قلعه است.

 

عکسهای بیشتر و بقیه مطلب را در ادامه مطلب ببینید

اطلاعات مطلب
  • بازديدها: 10952
  • نويسنده: farabi
  • تاريخ: 12-09-1389, 15:11
0
12-09-1389, 15:11

مقبره اوحدی مراغه ای

دسته بندی: مکانهای تاریخی

 
 
 
 

 



مقبره اوحدی مراغه ای

 

یکی از آثار معروف مراغه ؛  مقبره اوحدی مراغه ای است که محل دفن رکن الدین ابوالحسن مراغی مشهور به اوحدی مراغه ای، عارف و شاعر پارسی گوی نامدار دوره ایلخانی، صاحب مثنوی معروف جام جم است؛ که در میان باغ سرسبزی واقع گردیده. شیخ رکن الدین اوحدی مراغه ای فرزند حسین اصفهانی در حدود سال 670 ه. ق. در مراغه متولد شد. از جوانی انسانی عارف و وارسته بود و در علوم دینی و عرفانی به درجه کمال رسید. ابتدا صافی تخلص می کرد (همنام رودخانه مراغه ) ولی بعدها تخلص خود را از نام استاد و مراد خویش؛ اوحدالدین کرمانی که از بزرگترین عرفای زمان خود بود گرفت.

اوحدی؛ مانند اغلب شاعران عصر خود پس از گذراندن جوانی و پایان بردن تحصیلات معمولی زمان خود، از مراغه به قصد سیر و سیاحت خارج شد و مدت های مدیدی را به سیاحت گذراند. در این سیاحت ها بود که گذرش به  كرمان می افتد و از محضر شیخ اوحدالدین کرمانی بهره مند می شود.

 

 

 
 
عکسهای بیشتر و بقیه مطلب را در ادامه مطلب ببینید

 

  

اطلاعات مطلب
  • بازديدها: 10360
  • نويسنده: farabi
  • تاريخ: 6-09-1389, 16:35
0
6-09-1389, 16:35

تپه های تاریخی مراغه

دسته بندی: مکانهای تاریخی

 

 

 تپه های تاریخی مراغه که در فهرست آثار ملی به ثبت رسیده است

 

 

این آثار در اجرای ماده یک از قانون تشکیل سازمان میراث فرهنگی و گردشگری و سایر مواد و نظام نامه اجرائی آن در فهرست آثار ملی به ثبت رسیده که قدمت آن ها مربوط به دوران فراپارینه سنگی تاقرون میانه اسلامی می باشد.

«تپه هح دوقوش: به موقعیت جغرافیایی، دهستان سراجوی غربی، روستای قشلاق، با قدمت اشکانی – ساسانی – قرون میانه و متاخر اسلامی و به شماره 21256»،

«تپه ازبک تپه سی، به موقعیت جغرافیایی، دهستان سراجوی غربی، روستای اوزبک، با قدمت هزاره 1و2 قبل از میلاد – قرون اولیه و میانه اسلامی و به شماره 21258»،

« تپه گدیح اوستی: به موقعیت جغرافیایی، دهستان سراجوی شمالی، روستای کامل آباد، با قدمت هزاره 1و2 ق.م - اشکانی – ساسانی و به شماره 22258»،

«تپه قبرستان مردق: به موقعیت جغرافیایی، دهستان سراجوی شمالی، روستای مردق، با قدمت اشکانی – ساسانی- قرون میانه اسلامی و به شماره 22264»،

«تپه یوخاری سیال (1): به موقعیت جغرافیایی، دهستان سراجوی غربی، روستای داش آتان ریا، با قدمت ساسانی- قرون اولیه و میانه اسلامی و به شماره 22270»،

« تپه پیه شی : به موقعیت جغرافیایی، دهستان قره ناز، روستای ورجوی، با قدمت اشکانی – ساسانی- قرون اولیه اسلامی و به شماره 22272»،

« تپه دیبی: به موقعیت جغرافیایی، دهستان سراجوی شمالی، روستای چوان باغ، با قدمت هزاره 4و5 ق.م و به شماره 22534»،

«تپه خرمن یری: به موقعیت جغرافیایی، دهستان سراجوی شمالی، روستای آغ بلاغ علمدار، با قدمت هزاره 1 ق.م - اشکانی – ساسانی- قرون میانه اسلامی و به شماره 22535»،

«تپه دیبی: به موقعیت جغرافیایی، دهستان سراجوی شمالی، روستای اصفهانجق، با قدمت هزاره 1-2-3 ق.م و به شماره 22548»،

 

عکسهای بیشتر و بقیه مطلب را در ادامه مطلب ببینید

اطلاعات مطلب
  • بازديدها: 8134
  • نويسنده: farabi
  • تاريخ: 24-08-1389, 08:56
0
24-08-1389, 08:56

کبوترخانه مراغه

دسته بندی: مکانهای تاریخی

 
کبوترخانه مراغه 
   
1- موقعیت بنا : بنا در بخش مرکزی شهرستان مراغه در 6 کیلومتری شمال این شهرستان بالاتر از سد علویان در ضلع جنوبی روستای اسفستانج واقع شده و به فاصله 25 متری از خانه های مسکونی روستا قرار دارد.
2- شرح مختصری در مورد بنا : بر اساس روایات مختلف این اثر تقریبا" در اواخر دوره قاجاریه به دستور خان (ارباب) روستا احداث شده است و گویا کار دو معمار اصفهانی است. در ده سال گذشته یعنی اوائل دهه70 بخشی از بنا و راه پله دسترسی فرو میریزد. و در سال 1376 نیز بخش دیگری از بنا از بین میرود .
در حال حاضر 5 ضلع از 16 ضلع جداره بیرونی آن کاملا"از بین رفته است.
3- مشخصات فنی بنا : این اثر تاریخی با سازه چوبی کلاف شده در دور تا دور بنا و طبقات آن با ملات و خشت خام و از اره سنگ لاشه ساخته شده و نمای بیرونی آن 16 ضلعی با قاب بندی نیم دایره تزئین یافته و در داخل نیز هشت ضلعی بوده و با ارتفاع باقیمانده 8 الی 9 متری دو طبقه شکل گرفته است که قطر آن 11/5 متر و قاب بندی های آن به عرض 2 متر می باشد.
 
 
عکسهای بیشتر و بقیه مطلب را در ادامه مطلب ببینید
اطلاعات مطلب
  • بازديدها: 12457
  • نويسنده: farabi
  • تاريخ: 19-08-1389, 22:31
0
19-08-1389, 22:31

حسينيه حاج غفار

دسته بندی: مکانهای تاریخی

 
 

حسینیه حاج غفار



قدیمی ترین حسینیه مراغه كه به طورمعمول جلسات قرائت وتفسیر قران كریم .آموزش قران وهمچنین عزاداری سیدالشهدا (ع )در آن برگزار می شود . حسینیه حاج غفار است كه پیش از 200سال قدمت دارد . این مكان مقدس كه متشكل ازیك حسینیه شش گوش وشش اتاق چنبی شامل قسمت زنان دردوطبقه .چایخانه .كفش كن و اشپزخانه است بایك ایوان وچهارستون به شیوه معماری كربلای معلا ساخته شده است .مؤسس این حسینیه مرحوم حاج غفار بوده كه 200سال پیش در مقابل حسینیه قدیمی خود اقدام به احدات حسینیه جدیدی كرده است .حسینیه قدیمی ویك حمام كه به حال مخروبه درآمده اند دراطراف حسینیه جدید دیده می شود كه متو لیان هیئت می گویندقصد مرمت واحیای این دو مكان را دارند . درداخل حسینیه كه مفروش است نصاویر متعددی از صحنه های قیام به صورت نقاشی دیده می شود وشعارهای مختلفی در وصف امام حسین (ع) بر پارچه های رنگارنگ نوشته وبردیوارحسینیه نصب شده است .آنچه كه در این حسینیه به خوبی مشهود است تصاویر نقاشی شده ودست نوشته های مختلفی است

  

عکسهای بیشتر و بقیه مطلب را در ادامه مطلب ببینید

 

اطلاعات مطلب
  • بازديدها: 5609
  • نويسنده: farabi
  • تاريخ: 2-08-1389, 00:09
0
2-08-1389, 00:09

کلیسای هوانس

دسته بندی: مکانهای تاریخی

 
کلیسای سورب هوانس مراغه
 
کلیسای هوانس مقدس یکی از کلیساهای ارامنهٔ کاتولیک است و نام آن برگرفته از اسم یکی از حواریون عیسی به‌نام یوحنا که ارامنه به آن «هوانس» می‌گویند، گرفته شده‌است. این کلیسا در داخل شهر مراغه واقع شده و تنها کلیسای موجود در این شهر است
کلیسای هوانس مراغه در دوران حکومت ایلخانان مغول از موقعیت خاصی برخوردار بوده‌است؛ ولی در زمان حاضر این کلیسا به‌دلیل مهاجرت ارامنه به تهران و شهرهای دیگر، عملاً بدون استفاده باقی مانده‌است
کلیسای هوانس شامل سه بخش محل اسکان اسقف اعظم، مدرسه و روشن‌کردن شمع وعود است که برخلاف عرف رایج در کلیساسازی، دارای پلان مربع القاعده می‌باشد. مدخل این کلیسا در ضلع غربی و ورود به داخل آن از طریق درگاه زیر تاق گنبدی صورت می‌گیرد. سردر ورودی کلیسا دارای گنبد رک هرمی با روکش شیروانی است و ناقوس کلیسا نیز در این محل واقع شده‌است
 
 
عکسهای بیشتر و بقیه مطلب را در ادامه مطلب ببینید
صفحه قبل صفحه بعد