اطلاعات مطلب
  • بازديدها: 12142
  • نويسنده: farabi
  • تاريخ: 11-10-1389, 04:43
0
11-10-1389, 04:43

مسجد شیخ بابا

دسته بندی: مکانهای تاریخی

 
مسجد شیخ بابا  
 
بنای اولیه مسجد تاریخی شیخ بابا در مراغه مربوط به قرون هشتم و نهم هجری است که بر پایه‌های آن، مسجد کنونی بازسازی شده است. آنچه امروزه از مسجد جامع شیخ بابا باقی مانده یک ستون سنگی و دو ستون چوبی مقرنس کاری شده می‌باشد، این ستون سنگی استوانه‌ای شکل و مرکب از 20 قطعه سنگ مدور است که روی هم گذاشته شده و در مجموع ارتفاع آن به 5 متر و محیط آن به 186 سانتیمتر می‌رسد، 60 سانتیمتر از پایین ستون صاف و بدون نوشته است. بخش بالایی این ستون کتیبه‌ای به خط ثلث در اندازه 160 سانتیمتر وجود دارد،‌نام امام علی وپیامبر اسلام درستون نوشته شده وتاریخی که در ستون نوشته شده 864 هجری قمری است و متن کتیبه شامل نام‌های مشایخ ومریدهای شیخ بابا و نام بانی بنا و حجار آن می‌باشد و اخیرا این ستون سنگی برای حفاظت بیشتر به موزه مراغه منتقل شده است و این ستون  سنگی مدور به شماره ثبتی790 در فهرست آثار ملی به ثبت رسیده .
 
 عکسهای بیشتر و بقیه مطلب را در ادامه مطلب ببینید
اطلاعات مطلب
  • بازديدها: 44673
  • نويسنده: farabi
  • تاريخ: 11-10-1389, 04:41
0
11-10-1389, 04:41

مسجد شجاع الدوله مراغه‌اي

دسته بندی: مکانهای تاریخی


مسجد شجاع الدوله مراغه‌ای

 

 مسجد شجاع الدوله مراغه ای از یادگارهای دوره قاجار به خاطر ویژگی های منحصر به فردی که در آن وجود دارد با شماره 23040 در فهرست آثار ملی به ثبت رسیده است.این مسجد در اوایل دوران قاجار توسط شجاع الدوله مراغه ای که نامی مشهور و مشخص در تاریخ مشروطه است ساخته شده و همچنان به عنوان مسجد و مکان مذهبی مورد استفاده است.این مسجد دارای شش پایه و گنبد و نیم گنبدهای زیبا و طاق های متعدد است و حدود 16 متر طول، 13 متر عرض و 6 متر ارتفاع دارد و مساحت تقریبی آن 240 مترمربع است.این مسجد هم مانند بسیاری دیگر از بناهای تاریخی دستخوش تغییرات و دستکاری هایی شده است

 

 

عکسهای بیشتر و بقیه مطلب را در ادامه مطلب ببینید

اطلاعات مطلب
  • بازديدها: 12808
  • نويسنده: farabi
  • تاريخ: 11-10-1389, 04:40
0
11-10-1389, 04:40

مسجد سفید - مراغه

دسته بندی: مکانهای تاریخی

 

مسجد سفید - مراغه     

 

1- موقعیت بنا : مسجد سفید در بخش مرکزی شهرستان مراغه در داخل بافت تاریخی و فرهنگی شهر مراغه ودر خیابان تازه احداث جام جم قرار دارد. 

2- شرح مختصری در مورد بنا : از کتیبه سنگ مرمری بالای درب ورودی مسجد معلوم می شود که این مسجد در دوره شاه طهماسب صفوی بنا گردیده است.

3- مشخصات فنی بنا : پلان این مسجد مستطیل شکل است که عرض آن دو برابر طول می باشد و دارای 3 ستون چوبی مقرنس کاری شده با پای ستونهای سنگی و سقف نقاشی شده می باشد.

نوررسانی این مسجد از طریق دو پنجره بزرگ جناغی شکل در دو جبهه جنوبی و چند پنجره کوچک در جبهه شرقی انجام می گیرد.

کشیدگی مسجد در جهت شمال به جنوب می باشد. این مسجد دارای ورودی کوچک و زیبایی است که یک کتیبه مرمری مربوط به دوران شاه طهماسب بر بالای آن نصب شده در هشتی ورودی آن نیز کتیبه مرمری دیگری وجود دارد که نشان از قدمت و اهمیت این مسجد دارد.

 

عکسهای بیشتر و بقیه مطلب را در ادامه مطلب ببینید

 

اطلاعات مطلب
  • بازديدها: 38011
  • نويسنده: farabi
  • تاريخ: 11-10-1389, 04:38
0
11-10-1389, 04:38

مسجد معزالدين مراغه

دسته بندی: مکانهای تاریخی

 
مسجد معزالدین مراغه
            
در سمت باختری میدان خشكبار مراغه مسجدی قدیمی وجود دارد كه به مسجد معز الدین معروف است. در فضای كلی این بنا یك مسجد كوچك دیگر و مقبره ای گنبد دار وجود دارد. مسجد بزرگ 36 ستون چوبی در چهار ردیف دارد كه از دیوار شمالی آن توسط قرینه ای وارد محوطه مقبره شیخ معز الدین می شود. مقبره، برج گنبد داری است نظیر برج غفاریه مراغه كه در اثر رطوبت و عدم توجه و مراقبت، به مرور زمان گنبد آن فرو ریخته و تزیناتش از بین رفته است.  در محوطه مقبره و مساجد، سنگ نبشته ها و الواح قبرهای متعددی وجود دارد كه به روشن ساختن تاریخ مراغه كمكی شایان توجهی می كند و اطلاعات ارزنده ای از قرن های 8 تا 12 هجری در اختیار علاقمندان به تحقیق در تاریخ و ادب و هنر می گذارند این سنگ نبشته ها متعلق به قبر شیخ معز الدین و بستگان وی است. آن چه كه از این سنگ نبشته ها معلوم می شود این است كه از قرن هشتم به بعد تا روی كار آمدن شاه اسماعیل صفوی، خاندان معز الدین در مراغه صدارت و نفوذ سیاسی و معنوی داشته اند. این مسجد در دوران سلطنت شاه تهماسب به وسیله فردی به نام حاجی نبی بازسازی گردید كه ماده تاریخ 976 هـ. ق در كتیبه ای از مرمر دیده می شود. علاوه بر این، درسال 1384این بناكاملا بازسازی شده است . 
 
 
عکسهای بیشتر و بقیه مطلب را در ادامه مطلب ببینید 
اطلاعات مطلب
  • بازديدها: 11855
  • نويسنده: farabi
  • تاريخ: 11-10-1389, 04:36
0
11-10-1389, 04:36

مسجد ریحان- مراغه

دسته بندی: مکانهای تاریخی

 

مسجد ریحان- مراغه     

 

1- موقعیت بنا: مسجد ریحان در بخش مرکزی شهر مراغه در داخل بافت تاریخی و فرهنگی شهر مراغه در جوار خیابان اوحدی، کوچه مسجد ریحان، ضلع شمالی مسجد ریحان قرار گرفته است.

2- شرح مختصری از بنا و مشخصات فنی بنا : از تاریخ دقیق بنای این مسجد اطلاع درستی در دست نیست اما سازه و اسکلت بنا، سرستونها و سقف چوبی و نوع معماری شکل گرفته در بنا حاکی از تشابه این بنا با ابنیه مذهبی دوره صفویه می باشد.

3- مشخصات فنی بنا : پلان این مسجد مستطیل شکل است که عرض آن دو برابر طول می باشد و دارای سه ستون چوبی مقرنس کاری شده با پای ستونهای سنگی و سقف نقاشی شده می باشد. کشیدگی مسجد در جهت شرقی غربی می باشد. نوررسانی این مسجد از طریق چهار پنجره بزرگ جناغی شکل در جبهه جنوبی نور لازم را تامین می کنند و چند پنجره کوچک دورتا دور بنا و پنجره کوچکی نیز در بالای محراب که مختص معماری مساجد این منطقه می باشد تامین می شود. پای ستونهای این مسجد از سنگهای محلی تراشیده شده با طرحهای متفاوت می باشد. بنا به گفته اهالی، پردوهای نقاشی شده ودارای طرحهای زیبا بوده که در 20 سال گذشته توسط هیئت امناء با اندود گچی پوشانده شده است. دیوارها با مصالح خشتی شکل گرفته است و نمای بیرونی آن با آجر نما تزئین شده بوده که در حال حاضر بوسیله اندود از سیمان پوشیده شده است. در کنار مسجد آشپزخانه و شربت خانه ای جهت پذیرایی از مهمانان به آن الحاق شده است. ستونهای چوبی و زیبای این مسجد که با مقرنس های کوچک چوبی در کنار هم قرار گرفته نشان از هنر خاص این منطقه دارد.

4- قدمت بنا : صفویه

 

عکسهای بیشتر و بقیه مطلب را در ادامه مطلب ببینید

اطلاعات مطلب
  • بازديدها: 33555
  • نويسنده: farabi
  • تاريخ: 11-10-1389, 04:34
0
11-10-1389, 04:34

مسجد ملا رستم(مسجد امام خميني)

دسته بندی: مکانهای تاریخی

   

 

  مسجد ملا رستم(مسجد امام خمینی)

.

 

مـوقعیـت بنـا : مراغه - ابتدای خیابان قدس  – میدان ملارستم

شرح مختصری از بنا و مشخصات فنی بنا : در ضلع شمالی مسجد دو در ورودی با سر دری بلند واقع است كه یكی از قوس جناغی و مقرنسكاری گچی برخوردار است و در حاشیه سردر از گچبری های شبكه ای و تزئینات هندسی ستاره ای شكل استفاده شده وكتینه سنگ مرمری بچشم می خورد.    ضلع شمالی مسجد شامل هشت ستون آجری است به صورت جرز با طاقنماهایی كه درهای ورودی و پنجره های متعدد آن به سـوی میدان ملا رستم باز می شود. هرچند تغییراتی در پنجره مزبور داده شده اما فرم تزئینی آجری خفته راسته روی نما برجای مانده است. ورود به شبستان ازطرف سمت شرقی صورت می گیرد.این شبستان به شكل مستطیل دارای 35 ستون در5 ردیف است كه سقف چوبی بنارا نگاه میدارد .تزئینات داخلی منحصرا در ستون ، و سر ستونهای چوبی آن خلاصه می شود. نمازخانه زنانه در سمت شمالی مسجد قراردارد و شامل چهار ستون مدور آجری بوده كه یكیازآنها بطرف شبستان بزرگ بازمی شود تامین می گردد. طبقه فوقانی نیزشامل تالار ستونداری با شش ستون است . راه پله ورودی به این تالار از سمت حیاط خلوت است كه به اتاق كفش كن و سپس به این سالن راه  می یابد درضلع شمالی پنجره هایی تعبییه شده كه به داخل شبستان نور می دهد گرچه درمسجد ملا رستم کتیبه تاریخی به چشم نمی خورد لیكن با توجه به شیوه بكار رفته می توان ساختمان آنرا به دوره صفویه  نسبت داد كه در دوره قاجاریه دوباره بازسازی شده است 

 

 

عکسهای بیشتر و بقیه مطلب را در ادامه مطلب ببینید
اطلاعات مطلب
  • بازديدها: 12237
  • نويسنده: farabi
  • تاريخ: 10-10-1389, 23:37
0
10-10-1389, 23:37

خـانه شهابيان- مراغه

دسته بندی: مکانهای تاریخی



 

خـانه شهابیان- مراغه     

 

1. مـوقعیـت بنـا :

مراغه ، بخش مركزی ، خیابان خواجه نصیر ، خیابان شیخ تاج .

 

2. شـرح مختصـری از بنـا و مشخصـات فنـی بنـا :

این بنا دارای پلانی به شكل مستطیل می باشد و دارای سه طبقه اول، دوم و زیرزمین است كه طبقه اول شامل سه اتاق و دو هال ورودی كه با شش پله اختلاف سطح از كف حیاط قرار گرفته و یك راه پله در داخل ساختمان ارتباط به طبقه دوم كه شامل یك ورودی یك اتاق و یك انباری می باشد را میسر می سازد. طبقه زیرزمین نیز شامل سه اتاق است .

این خانه شامل یك ایوان در جلو طنبی با دو ستون با سرستونهای گچبری شده است.

پنجره ها چوبی و نمای اصلی ساختمان دارای آجركاری های زیبا در بالای پنجره ها و ایوان می باشد. عرصه خانه 460 مترمربع و اعیانی آن 310 مترمربع می باشد.

 

3. نـوع مـالكیـت بنـا :

 مالكیت بنا خصوصی و در اختیار آقای شهابیان می باشد.

 

عکسهای بیشتر و بقیه مطلب را در ادامه مطلب ببینید

 

اطلاعات مطلب
  • بازديدها: 13684
  • نويسنده: farabi
  • تاريخ: 10-10-1389, 23:36
0
10-10-1389, 23:36

خانه فخر واعظي- مراغه

دسته بندی: مکانهای تاریخی

 

خانه فخر واعظی- مراغه     

 

مـوقعیـت بنـا :

مراغه، خیابان خواجه نصیر، كوی میرحبیب آقا

 

شـرح مختصـری از بنـا :

 این بنا معروف به خانه فخر واعظی و قدمت آن حدود 80 سال است كه در بافت قدیمی مراغه واقع شده است. در حوالی این خانه مساجد قدیمی ضریر و طاق قرار گرفته است.

 

مشخصـات فنـی بنـا :

 این خانه شامل دو طبقه (زیرزمین و همكف) و دارای پلانی مستطیل شكل و قرینه می باشد. پوشش زیرزمین طاق آجری و دارای سه ورودی با پنج پله اختلاف سطح از كف حیاط شامل سه اتاق می باشد و طبقه همكف نیز با پنج پله اختلاف سطح نسبت به حیاط دارای دو ورودی، دو راهرو، یك طنبی سه دری در آكس پلان، دو اتاق جانبی، سرویسهای بهداشتی، آشپزخانه و انباری است و در انتهای یكی از ورودی ها راه پله دسترسی به اتاق بهار خواب در طبقه اول قرار دارد.

تقارن نمای ساختمان به علت وجود اتاق بهارخواب در طبقه اول مخدوش شده است. پوشش سقف خانه شیروانی و نمای بنا آجری با پنجره های چوبی است و كف حیاط آجر فرش می باشد.

 

عکسهای بیشتر و بقیه مطلب را در ادامه مطلب ببینید

اطلاعات مطلب
  • بازديدها: 11897
  • نويسنده: farabi
  • تاريخ: 10-10-1389, 23:33
0
10-10-1389, 23:33

خـانه محمـدي – مـراغـه

دسته بندی: مکانهای تاریخی

 

 

خـانه محمـدی – مـراغـه       

 

1. مـوقعیـت بنـا :

مـراغه، خیابان خـواجه نصیـر شمالی، پشت بانك ملی شعبه مركزی.

 

2. شـرح مختصـری از بنـا و مشخصـات فنـی بنـا :

این خانه در بافت قدیمی شهر و در نزدیكی دو برج مدور و كبود قرار دارد. این خانه و خانه مجاور این بنا متعلق به آقای محمدی است كه بعد از فوت ایشان در اختیار وراث آقای محمدی و خالی از سكنه می باشد. پلان خانه خطی و مستطیل شكل است كه دارای یك حیاط مركزی است و محدثات آن در دو ضلع شمالی و جنوبی و شامل دو طبقه همكف و اول می باشد. طبقه همكف ساختمان ضلع شمالی دارای دو ورودی از طرفین ساختمان و یك طنبی در آكس پلان و دو اتاق گوشوار در طرفین آن با راه پله های دسترسی به طبقه اول است و طبقه اول دارای یك طنبی و دو اتاق گوشوار و راهروهای ارتباطی است.

طبقه همكف ساختمان ضلع جنوبی شامل یك مغازه و یك اتاق و راهرو و انباری و راه پله دسترسی به طبقه اول و طبقه اول شامل دو اتاق و یك انباری می باشد. نمای جنوبی ساختمان ضلع شمالی دارای ستونها و قوسهای نیم دایره با سرستونهای گچی است و پنجره ها چوبی و قوسی شكلند.

 

 

3. نـوع مـالكیـت بنـا :

مالكیت بنا خصوصی است و در اختیار وراث آقای محمدی می باشد.

 

 عکسهای بیشتر و بقیه مطلب را در ادامه مطلب ببینید

 

اطلاعات مطلب
  • بازديدها: 13243
  • نويسنده: farabi
  • تاريخ: 10-10-1389, 23:32
0
10-10-1389, 23:32

خـانه قـازانچـايي ـ مـراغـه

دسته بندی: مکانهای تاریخی

 

خـانه قـازانچـایی ـ مـراغـه

 

مـوقعیـت بنـا :

مراغه ـ خیابان خواجه نصیر ـ كوچه خان

 

شـرح مختصـری از بنـا و مشخصـات فنـی بنـا :

این خانه مسكونی و قدمت آن حدود 80 سال می باشد و در بافت قدیمی مراغه قرار گرفته است. محدثات این خانه در دو ضلع شمالی و جنوبی حیاط قرار گرفته است. ساختمان ضلع جنوبی یك طبقه و به عنوان انباری و سرویس استفاده می شود. ساختمان ضلع شمالی خانه دارای دو طبقه همكف و زیرزمین است كه پوشش طبقه زیرزمین طاق آجری و پوشش اصلی ساختمان شیروانی است. كف حیاط موزائیك و در وسط حیاط یك حوض قرار دارد. نما قاب بندی شده و بالای پنجره ها آجركاری متنوعی دارد. بخش ورودی نمای جنوبی دارای قوس كلیل آذری است توسط آجرچینی رنگی پوشانده شده است.

 

نـوع مـالكیـت بنـا :

مالكیت بنا خصوصی است.

 

عکسهای بیشتر و بقیه مطلب را در ادامه مطلب ببینید